Mentor: Anej Černe

Center glasbenega dogajanja na šoli je osredotočeno na Mešani mladinski pevski zbor, saj zborovsko petje nadaljuje in poglablja glasbeno vzgojo. Prav vsi gimnazijci opravijo tudi pevski preizkus, končno število pevcev v zboru pa dokončno šteje okoli 30 članov. Poleg mešane zasedbe občasno vzpostavljamo tudi dekliški in fantovski zbor.

S pevskimi vajami začnemo takoj ob začetku šolskega leta, z rednim terminom ob četrtkih 6. in 7. šolsko uro. Pripravljamo tudi pevske vikende, kjer se za 2 dni odpravimo na intenzivne vaje, kjer je poleg petja prostor tudi za druženje in spoznavanje.

Pevska kultura ima v širši okolici šole bogato tradicijo, tako da želimo pevski zbor aktivno vključiti v neposredno okolje. Zbor sodeluje na vseh večjih šolskih prireditvah. Poleg tega pa je aktivno vključen v kulturno dogajanje v neposredni in širši okolici. Sodelujemo na prireditvah, ki jih organizira JSKD, izpostava Ivančna Gorica, na revijah odraslih pevskih zborov in na Taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, pa tudi priložnostno na drugih prireditvah (dobrodelni koncerti ipd.). Vrh celoletnega delovanja pevskega zbora je letni koncert, predvidoma v aprilu oz. maju, kjer s samostojnim koncertom predstavimo med letom naštudiran program.

Repertoar zbora je raznolik – poudarek je seveda na slovenskih in tujih skladbah a cappella, pa vendar je veliko odprtega prostora tudi za lahkotnejše, vokalno-inštrumentalne skladbe.

Cilj srednješolskega pevskega zbora je vzpostavitev dobrih osnov zborovskega petja, ki služijo kot odskočna deska v poznejše, študentske in odrasle pevske zbore.

 

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov: 1)