Mentorica: Marija Majzelj Oven

Plesni krožek ima na Srednji šoli Josipa Jurčiča že 25- letno tradicijo, trenutno šteje 28 aktivnih članov.

Cilji plesne dejavnosti na šoli so predvsem sprostitvene in razvedrilne narave. Dokazano namreč je, da ples sprošča, osvobaja in zmanjšuje šolski stres. Člani plesnega krožka razvijajo plesno kulturo, ki je obvezni del splošne izobrazbe. Z neverbalno komunikacijo se zavedajo svojih sposobnosti, razvijajo ustvarjalnost, se učijo vztrajnosti, pridobivajo delovne navade, razvijajo čut za estetiko, izboljšujejo koncentracijo, urijo gibalni, vizualni in glasbeni spomin, izboljša se jim koordinacija. Preko plesa pridobivajo tudi na moči in hitrosti, izboljšajo tako fizično kot tudi psihično kondicijo, spoznajo različne plesne zvrsti in tehnike plesa. Učijo se  tako enostavnih plesnih korakov, kot tudi enostavne, težje in atraktivne koreografije. Zelo pomemben cilj plesne dejavnosti je razvijanje socialnih kompetenc. Dijaki se pri plesnem krožku družijo, učijo pripadnosti skupini, prilagajanja in sodelovanja, hkrati pa si oblikujejo pozitivno samopodobo. Namen plesne dejavnosti je tudi navdušiti mlade za ples in v njih prebuditi zavedanje, da  je življenje s plesom lepše, lažje in srečnejše.

Program plesnega krožka je prilagojen željam, potrebam, sposobnostim in realnimi možnostim dijakov in dijakinj. Plesna srečanja potekajo enkrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih, 2 šolski uri, od 14.15 do 15.45, pred prireditvami in tekmovanji pa tudi večkrat v tednu. Plesanje brez prisotnosti mentorice je možno ob petkih popoldne, oziroma takrat, ko je plesna učilnica prosta. Sodelovanje pri krožku prinese ure za obvezne izbirne vsebine.

Člani plesnega krožka so izjemno aktivni pri sodelovanju v šolskih in izven šolskih prireditvah. Tekom 25letnega delovanja, so pripravili štiri celovečerne plesne predstave: KDOR SI UPA, TA USPE!, SANJE SO!, PLES SKeeI ŽIVLJENJE, POD LIPO ZELENO. Številni nastopi so popestrili šolske, izven šolske, občinske in medobčinske prireditve ter Festivale plesa v Piranu. Na državnem tekmovanju (Šolskem plesnem festivalu) so naši plesni pari že 18 let, odkar obstaja ŠPF, nepremagljivi. Pari na stopničkah dobijo zlata priznanja, pokale in  praktična darila.

V šolskem letu 2023/2024  načrtujemo septembra z najboljšimi plesnimi pari nastop na občinski medgeneracijski prireditvi, oktobra sodelovanje na Gimnazijadi v Ljubljani s plesno predstavo POD LIPO ZELENO, decembra bomo nastopali na šolskem dobrodelnem bazarju, februarja na kulturni prireditvi, maja 2024 bodo zainteresirani plesni pari tekmovali na Šolskem plesnem festivalu – državnem tekmovanju, ki ga organizira Plesna zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo in šport in zavodom Planica. Tekmovali bodo v standardnih in latinskoameriških plesih na predpisane koreografije in glasbo. Zagotovo bomo popestrili podelitev spričeval ob koncu šolskega leta ter podelitev spričeval  poklicne  in  splošne mature, vmes pa bo  verjetno še nastop na občinski prireditvi in koncertu šolskega pevskega zbora.

Zaplešimo torej radostno in sproščeno v novo šolsko leto ter se pustimo prijetno presenetiti.

 

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov: 2)