Dijaki prvega letnika programa ekonomski tehnik Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica so združili moči in poskrbeli za pozitivne spremembe na šolskem vrtu. Na njem so postavili hotel za čmrlje in s tem prispevali k ohranjanju narave.

Projekt je nastal kot del pobude za večjo zavest o pomenu opraševalcev v našem ekosistemu. Pomembno vlogo pri razvoju rastlin in pridelkov imajo tudi čmrlji, а se v zadnjem času njihov habitat oži, ljudje pa jih ogrožamo tudi z uporaba pesticidov. Dijaki 1. d so se zato odločili, da bodo ukrepali in jim pomagali.

Najprej so raziskali, kaj čmrlji potrebujejo za preživetje in kako jim lahko zagotovijo varno okolje. Nato so se lotili izdelave hotela. Uporabili so naravne materiale, da so zanje ustvarili prijazno in vabljivo okolje. Hotel je postavljen na šolskem vrtu, na katerem so dijaki posadili tudi številne cvetoče rastline, ki bodo tem pomembnim žuželkam zagotovile hrano. Dijaki upajo, da bo hotel privabil številne čmrlje in tako prispeval k njihovi ohranitvi, ter se veselijo, da bodo čmrlje lahko opazovali pr njihovem delu.

S tem projektom so dijaki pokazali, da lahko tudi majhna dejanja pozitivno vplivajo na našo skupnost in naravo.

Manca Kastelic, 1.D

 

 

 

(Skupno 300 obiskov, današnjih obiskov: 1)