V petek, 5. aprila 2024, smo na Srednji šoli Josipa Jurčiča zaključili sklop  »Pogovori z evropskimi poslanci«. Šolo je obiskal evropski poslanec Milan Zver. V pogovoru z njim smo izvedeli, kako deluje evropski parlament, poleg tega pa smo govorili tudi o aktualnih temah in politiki.

Poslanec Zver nam je natančno predstavil svoje delo v evropskem parlamentu. Govoril je tudi o prednostih in slabostih obstoječega sistema odločanja v evropskem parlamentu in izpostavil pomembnost izvajanja obeh vrst volitev, tako konsenznih kot demokratičnih, saj te, po njegovih besedah, kljub dolgotrajnosti procesa zagotavljajo sprejemanje dobrih odločitev.

Z nami je delil svoje bogate politične izkušnje in poudaril pomen vključenosti mladih v politiko. Povedal nam je, kako sam doživlja svojo funkcijo in nas poučil, da imamo Slovenci veliko veljavo v evropskem parlamentu – tako poslanci kot država.

Poudaril je pomen medsebojnega povezovanja v izobraževanju, še posebej program Erasmus+, za katerega je bil pred kratkim dvakrat povečan proračun, kar je omogočilo povečanje številnih projektov.

Kot nekdanji minister za šolstvo in nekdo z bogatimi izkušnjami s področja izobraževanja je vrtce in osnovne šole označil kot pohvalne, srednje šole in univerze pa kot nekaj, kar bi lahko sledilo izboljšavam. Sledila so še vprašanja dijakov in sodelujočih.

Ob koncu pogovora so se dijaki poslancu Milanu Zveru zahvalili za obisk in poučne ter zanimive odgovore na vprašanja in mu podarili pulover s sloganom »Jurčič nas povezuje«.

 

Tonja Smole, 3. a

 

(Skupno 131 obiskov, današnjih obiskov: 7)