V petek, 25. marca 2024, je bila Srednja šola Josipa Jurčiča v središču pozornosti, saj je gostila posebno obiskovalko – poslanko Evropskega parlamenta, Ireno Jovevo. Ta dogodek je bil lepa priložnost za dijake šole, da se seznanijo z aktualnimi evropskimi temami ter spoznajo pot mlade politične predstavnice.

Irena Joveva, ki je po končani ekonomski gimnaziji v Radovljici svoje izobraževanje nadaljevala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je diplomirala iz mednarodnih odnosov, in kasneje opravila magistrski študij smeri Svetovne študije, je svojo pot začela kot novinarka. Delovala je v notranjepolitičnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije ter kasneje kot novinarka v oddaji 24UR na POP TV. Njena odločitev, da se poda v politiko in kandidira za poslanko Evropskega parlamenta, je bila, po njenih besedah, bolj naključna kot načrtovana.

Med obiskom na Srednji šoli Josipa Jurčiča je Irena Joveva delila svoje izkušnje iz otroštva na Jesenicah, poudarjajoč pomen vztrajnosti, trdega dela in pridobivanja znanja skozi izobraževanje. Njen navdihujoč vzpon od novinarke do poslanke v Evropskem parlamentu je lahko zgled mnogim dijakom, ki bodo svojo študijsko in življenjsko pot še izbirali.

Poslanka je dijakom podrobneje opisala svoje delo v Evropskem parlamentu, zlasti v odborih za kulturo in izobraževanje, zaposlovanje in socialne zadeve ter okolje, javno zdravje in varnost hrane. Poudarila je, kako pomembno je sodelovanje med državami članicami EU pri reševanju ključnih izzivov, kot sta vojni v Ukrajini in Palestini.

Dijaki so imeli priložnost postavljati vprašanja poslanki Jovevi, ki so segala od njenih stališč do aktualnih evropskih in domačih tem do možnih prijateljstev na političnem parketu in branja knjig.

Ob koncu obiska so dijaki izrazili hvaležnost poslanki Jovevi za njeno prisotnost in izjemno zanimiv ter poučen pogovor. V spomin na obisk na naši šoli so ji poklonili šolski pulover z napisom Jurčič nas povezuje z željo, da bi bilo povezovanje prisotno na vseh področjih našega življenja in dela.

Mojca Saje Kušar, prof.

mentorica projekta Šola ambasadorka EP

 

(Skupno 242 obiskov, današnjih obiskov: 1)