KRANJSKA GORA

Dijaki 2. letnika (a in b oddelek) so se od 28. 11. do 2. 12. 2022 udeležili šole v naravi v Kranjski Gori. Spremljali sta jih razredničarki Majda Simonič in Lea Kastelic ter učitelj športne vzgoje Robert Bregar.

V ponedeljek ob 11. uri smo prispeli v CŠOD Kranjska Gora, kjer smo se seznanili s pravili in se razporedili po sobah. Razdelili smo se tudi v tri skupine in se tako udeleževali aktivnosti v celotnem tednu. Veselili smo se dejavnosti in druženja, ki so bili pred nami.

Dejavnosti so bile razporejene skozi celoten dan. Spoznali smo osnove nordijske hoje in se podali na daljši ter zahtevnejši pohod v smeri Karavank. Zelo zanimivi doživetji sta bili obisk rezervata Zelenci ter raziskovanje Triglavskega narodnega parka. Naučili smo se tudi, kako varno oditi v naravo. Predstavili so nam še zgodovino Kranjske Gore ter Liznjekovo domačijo. Ta je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja in kaže značilnosti kmečkega baroka iz 18. in začetka 19. stoletja. Njena prostorska zasnova je predstavljala eno najnaprednejših arhitektur pri nas. Imeli pa smo tudi delavnico na temo duševnega zdravja.

Po končanih dejavnostih je bil na vrsti pouk, da nismo čisto pozabili, kaj nas čaka, ko pridemo nazaj. V večernem delu smo se odpravili na sprehod po praznično okrašeni Kranjski Gori, kjer so nas presenetili »parkeljni«. Star običaj »parkljevanja« je na tem področju še prisoten. Ob večerih smo ustvarjali tudi za bazar, si ogledali film in v četrtek s plesom zaključili naše dejavnosti v Kranjski Gori.

V petek pa nas je čakal le še ogled Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, kjer so nam nadvse slikovito predstavili razvojni lok slovenske planinske, gorniške, alpinistične in gorsko-reševalne zgodovine.

Tako se je naš skupni teden iztekel. Doživeli smo veliko zanimivih trenutkov, prehodili kar nekaj kilometrov, se nadihali svežega zraka, uživali v zimski idili in spletli še globlja prijateljstva.

Iskreno se zahvaljujemo učiteljicam in učiteljem Nuši, Klavdiji, Barbari, Luki in obema Rokoma, ki so za nas pripravili zanimive dejavnosti in smo se v CŠOD Kranjska Gora dobro počutili.

Lea Kastelic, prof.

 

RADENCI

Šole v naravi so se udeležili tudi dijaki 2. c oddelka, ki pa so bili nastanjeni na drugi lokaciji kot 2. a in 2. b, in sicer v vasi Radenci ob Kolpi. Spremljala sva jih razrednik, prof. Simon Bregar, in knjižničarka Ana Furjan. Skupaj smo odkrivali skorajda neokrnjeno naravo Bele krajine, tradicionalne jedi, kulturno dediščino in navade.

Pet skupnih dni je hitro minilo. Vsak dan smo imeli organizirane različne aktivnosti, vseeno pa nam je ostalo tudi dovolj časa za prosta druženja. Šli smo na nekaj pohodov, si ogledali naravovarstvene filme, pekli belokranjsko pogačo pa tudi hrenovke na tabornem ognju. Dijaki so se preizkusili v preživetju v naravi, orientaciji in lokostrelstvu, uporabna pa je bila tudi ura prve pomoči. Izdelovali smo božično dekoracijo in vadili za točko na šolskem bazarju, katero so dijaki odlično pripravili in izvedli. Seveda pa ne gre pozabiti namiznega tenisa in odbojke, ki so ju dijaki ob glasbeni spremljavi igrali do poznih ur, sledila pa so prosta druženja do časa za nočni počitek.

Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, sta nas pa mraz in dež dobro utrdila. Ugotovili smo, da lahko ogenj prižgemo tudi v dežju in z razmočenimi vejami, padavine pa niso razlog, da si ne bi ogledali okoliške krajine in skupaj doživeli veliko prijetnih trenutkov. Dijaki so bili zadovoljni, z odlično skupino pa sva bila zelo zadovoljna tudi spremljevalca. Skupna ocena: zelo za.

Simon Bregar in Ana Furjan

 

(Skupno 574 obiskov, današnjih obiskov: 1)