V četrtek, 3. junija 2021, smo se vsi dijaki programa ekonomski tehnik in trije profesorji spremljevalci odpeljali proti Primorski. Dijaki so dobili zadolžitev, da pripravijo opis poti, podjetij, naravnih znamenitosti, krajev itd. S predstavitvami tem smo začeli že malo pred Ljubljano, dijaki so najprej predstavili gradnjo slovenskih avtocest in Ljubljansko barje. Tako smo do prvega cilja, Luke Koper, slišali skoraj vse predstavitve in izvedeli veliko novega ter ponovili že znano.

V Luki Koper je k nam prisedel vodič Igor, ki nam je v avtobusnem ogledu Luke povedal veliko zanimivega in koristnega. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1957 kot Pristanišče Koper, leta 1996 pa se je privatiziralo in preoblikovalo v Luko Koper, d. d. Razložil nam je, kako vlačilci potegnejo veliko ladjo do pristanišča, vse načine raztovarjanja in natovarjanja, vrste in načine skladiščenja tovora. Ogledali smo si kontejnerski in avtomobilski terminal ter terminal za razsuti tovor. Povedal nam je, kako poteka pretovarjanje razsutega tovora in naftnih derivatov. Videli smo tudi silose za žito, terminal za alkohole in živinski terminal. Poleg vseh naštetih terminalov imajo tudi potniški terminal, saj od leta 2005 sprejemajo tudi potniške ladje. Najbolj opazna pa so seveda dvigala, predvsem najnovejša, ki so vedno večja in prilagojena novim ladjam.

Po ogledu Luke Koper smo si na Belvederu privoščili malico in uživali v pogledu na Izolo in morje. Sledil je vodeni ogled Krajinskega parka Sečoveljske soline, kjer nas je sonce kar lepo grelo, vendar smo ob pogledu na solinarja na to pozabili. Ura in pol na solinah je hitro minila, saj je bilo poučno in zanimivo.

Utrujeni od sonca in hoje smo se odpeljali nazaj v Koper, si ogledali mesto in uživali uro in pol v prostem času. Morje, lepo mesto, veter v laseh, sladoled in družba. Prijetno je bilo opazovati mlade ljudi, ki so vsaj za nekaj časa odložili mobitele, se pogovarjali in iskrivo spogledovali … Odlično je bilo. Še bomo šli.

S to ekskurzijo smo popestrili zadnje dni pouka, predvsem pa smo se družili, družili, družili …, kar smo v zadnjem času res zelo pogrešali.

D. Eržen

(Skupno 311 obiskov, današnjih obiskov: 1)