V ponedeljek, 9. 3. 2020, smo slovenski učenci in starši (10 dijakov SŠ Josipa Jurčiča ter 13 učencev OŠ Stična), nestrpni in polni pričakovanj v jedilnici OŠ Stična, pričakali naše nemške partnerje. Nekateri so se že poznali od oktobra, drugi pa smo se spoznali ta  teden. V jedilnici sta nas organizatorja te izmenjave profesorja Jasmina Balaban in Igor Rajnar seznanila s potekom tedna in nam posredovala nekaj napotkov. Kmalu smo vsi odšli domov, kjer so  nemški učenci spoznali svoje gostiteljske družine, malo poklepetali ter se hitro odpravili k počitku, saj so bili prav vsi nemški učenci utrujeni od dolge poti.

Naslednje jutro smo se ob 8.00 zbrali v predavalnici srednje šole. Vsi smo se predstavili ter se spoznali, nato nas je čakala zabavna glasbena urica. Zapeli smo pesem, ki smo jo sami spesnili že oktobra v Hirschaidu (in sicer priredbo pesmi ”We are the world”),  v čast 20-letnice prijateljstva obeh občin (Ivančna Gorica in Hirschaid). Učitelj Roman Sarjaš nas je naučil tudi novo pesem: Imagen. Nato smo obiskali župana občine Ivančna Gorica, kjer so nas pogostili s sokom in piškoti. Z nemškimi prijatelji smo si ogledali predstavitev  Ivančne Gorice. Za konec  smo županu zapeli še dve pesmi. Z avtobusom smo se vsi razigrani in veseli odpeljali v Ljubljano. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru, našim nemškim prijateljem pa smo predstavljali znamenitosti, ki smo jih opazili med ogledom mesta. Za tem smo se napotili do McDonaldsa, kjer nas je pričakalo slastno kosilo. Po kosilu smo imeli nekaj časa za samostojen ogled centra, kasneje pa smo se odpravili domov. Tako se je uradno končal naš drugi dan skupaj. Večer smo preživljali doma, kjer smo se družili, gledali  filme, igrali družabne igre…

V sredo smo obiskali mesto Bled, kjer smo si najprej ogledali Blejski grad in nato smo se še sprehodili okoli Blejskega jezera. Vsi smo bili zelo presenečeni, saj je bil Bled popolnoma brez turistov. Sledili sta dve prosti uri. Večina nas je ta  čas izkoristila za počitek v slaščičarnah, kjer smo si privoščili blejske kremne rezine. Po kratki vožnji z avtobusom smo se ustavili na kosilu, kjer so nas pogostili  z ocvrtimi zrezki po dunajsko (Nemci bi temu rekli Wiener Schnitzel), ocvrtim krompirčkom in picami. S polnimi želodčki in željni novih dogodivščin, smo se napotili proti Bohinju. Tam smo se družili v prekrasni gorenjski naravi, posneli nekaj fotografij ter uživali v čudovitem popoldnevu. Med vožnjo domov pa smo izvedeli žalostno novico, da se bo naša izmenjava končala en dan prej in bodo že naslednje jutro prijatelji odšli nazaj v Nemčijo. Naš zadnji večer skupaj smo vsi želeli čim bolj izkoristiti.

Tako je napočil čas za odhod nemških učencev. Na avtobusni postaji smo si izmenjali veliko objemov, nekateri so potočili tudi solze in se poslovili.

Izmenjava je bil je bil zelo zanimiva izkušnja. Naučili smo se marsikaj novega, spoznali ogromno novih prijateljev, vadili govor v tujem jeziku, najvažneje pa je, da smo se ob tem vsi zelo zabavali.  Wir sehen uns bald. Hoffentlich!

Ema Cizerle, 1. a

         

(Skupno 660 obiskov, današnjih obiskov: 1)