SPOŠTOVANI STARŠI, SPOŠTOVANI DIJAKI

Kljub temu, da sredstva javnega obveščanja nepreestano informirajo javnost o stanju na področju širjenja koronavirusa v Sloveniji, vam posredujemo nekaj novic o dogajanju na naši šoli.

  1. Delo v šoli poteka brez omejitev in posebnosti. Vse načrtovane aktivnosti potekajo po LDN.
  2. Ne opažamo povečane odsotnosti, razpoloženje osebja in dijakov je mirno.
  3. Več pozornosti namenjamo skrbi za osebno higieno, v ponedeljek bomo posodobili red prevzema obrokov hrane v kuhinji, obvezno umivanje rok, prevzem pribora neposredno v kuhinji.
  4. Dijake opominjamo na ostale preventivne ukrepe, ki preprečujejo širjenje vsakovrstnih okužb, tudi s koronavirusom (higiena kašljanja, izogibenje zaprtih prostorov z množico ljudi, redno zračenje …)
  5. Ministrstvo je izdalo novo okrožnico, ki večino bremena pri odločanju o ukrepih prelaga na šolska vodstva oz. ravnatelje. Preberite si okrožnico.
    1. Bistveni povzetki pa so:
      1. V Sloveniji ni razglašena epidemija in zato ni nobenih izrednih ukrepov kar se tiče zapiranja šol ali vrtcev.
      2. Za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in dela ni nobenih omejitev.
      3. O prepovedi potovanj oziroma o omejitvi gibanja lahko odloča le Ministrstvo za zdravje v skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih.
      4. Če bi se v našem neposrednem okolju potrdil primer okužbe, bo jasna navodila za ravnanje in delo dal NIJZ oz. njihov epidemiolog.
      5. Edini pravi vir informacij glede koronavirusa, glede števila potrjenih okužb … je NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje).
      6. Služba za odnose z javnostmi MIZŠ je edina pooblaščena za dajanje informacij o organizaciji in delu šol v zvezi s pojavom koronavirusa v Sloveniji
      7. v veljavi so vsi napotki glede preventivnega ravnanja vsakega posameznika, ki so že objavljeni.
      8. Glede organizacije in izvedbe šolskih ekskurzij se MIZŠ ne opredeljuje, ker meni, da so načrtovane ekskurzije del pogodbenega odnosa šole in izvajalca ekskurzije. Torej, dokler ni izrednih ukrepov, ni omejitev pri izvajanju tudi teh aktivnosti, dokler ni drugačnih omejitev, ki jih sprejme na ravni države NIJZ z ministrstvom za zdravje in ministrstvom za zunanje zadeve.
      9. Če se starši in šola odločijo, da bi odpovedali načrtovane ekskurzije, sami prevzema(mo)jo finančne posledice , te pa so najmanj 50% cene aranžmajev, lahko pa celo še več.

KAJ BO Z NAŠO EKSKURZIJO V BARCELONO, 19. 3. 2020?

Glede na trenutno situacijo in odprtost vseh evropskih mej  in letalski promet brez posebnih motenj, je ekskurzija izvedljiva skoraj z enakim tveganjem, kot je tveganje doma, če se gibljemo med ljudmi in potujemo med kraji. Edino večje tveganje je letališče. Na avtobusu bodo na potovanju samo potniki, ki se tudi sicer vsak dan družijo v šoli. Kljub temu tudi šolo skrbi, zato smo že naredili nekaj korakov v smeri najboljše rešitve:

  • šola je z agencijo MM turist navezala stik in ji predlagala najmanj preusmeritev potovanja na neko drugo, manj izpostavljeno letališče, kot so Benetke;
  • naš drugi predlog je prestavitev ekskurzije za 2 meseca, na konec šolskega leta,

V ponedeljek pričakujemo odgovore agencije. Takoj bomo z njimi seznanili vse starše, po potrebi sklicali skupni sestanek in se odločili, kako ravnati naprej. Ker je odpoved povezana z bistvenimi stroški (50 % cene aranžmaja, če do odpovedi pride 10-15 dni pred napovedanim terminom odhoda, kasneje od 80% do 100%), ki jih zavarovanje rizika odpovedi ne pokriva, se moramo za tak drastičen ukrep odločiti skupaj. Odpoved brez večjih stroškov bi bila mogoča le, če bi naša država prepovedala potovanja, kar pa je malo verjetno.

 

ravnatelj

(Skupno 363 obiskov, današnjih obiskov: 1)