Na lep sončen dan smo na Srednji šoli Josipa Jurčiča Ivančna Gorica imeli prav posebno uro. Obiskal nas je župan občine Ivančna Gorica gospod Dušan Strnad, ki se je odzval pobudi Zavoda Nefiks.

Na Zavodu Nefiks so v letu 2020 pripravili že peti tradicionalni Nefiks karierni dan, ki je povezal srednje šole po celi Sloveniji. Namen dneva je, da mladi poglobijo razmišljanje o svoji karierni poti in razvijejo svoje karierne cilje z upoštevanjem več vidikov. Letos so bile v ospredju možnosti in priložnosti zaposlitve v lokalnem okolju, zato tudi naslov prireditve: PRIHODNOST JE LOKALNA. V srednje šole so bili povabljeni župani občin, da bi predstavili razvojne strategije in z mladimi spregovorili o zaposlitvenih možnostih v lokalnem okolju in kje občina mlade potrebuje. Mladi naj bi začutili, da so pomemben del lokalnega okolja in imajo možnosti razvijanja karierne poti tudi v domačih krajih.

Četrtošolci so prisluhnili odgovorom, ki sta jih županu zastavljala dijaka Petra Jerič in Ibro Hodžić. Pogovor se je začel s predstavitvijo njegove funkcije in kako je prišel do te svoje karierne priložnosti. Izvedeli smo, da se je ob šoli  močno posvečal tudi športu in da ima posebno mesto v njegovem življenju navezanost na kmetijo. Povedal je, da je do sedanjega položaja prišel tako z lastnim prizadevanjem kot z odprtostjo do ljudi in priložnosti, kjer so drugi prepoznali njegove talente in ga povabili k sodelovanju. Sam se je po srednji šoli že takoj zaposlil in ob delu doštudiral.  Poudaril je povezanost šolanja in dopolnjevanja z znanji in izkušnjami na delovnem mestu.

Četrtošolcem je položil na srce delovno vnemo, pridnost in prizadevnost, ne samo pri direktnih ciljih, temveč v življenju nasploh, tudi pri npr. prostočasnih ali prostovoljnih dejavnostih.  Priložnosti za delo je v občini, ki se zelo lepo razvija, dovolj. Za tiste, ki se ne ustrašijo izzivov, je možnosti, da si uredijo kvalitetno življenje in delo v tem okolju, veliko. Izrazil je nekaj razočaranja nad dejstvom, da je danes zelo težko pridobiti mlade za sodelovanje v raznih družbeno političnih aktivnostih. Vendar je prihodnost skrb nas vseh.

Župan je povedal, da je po ocenjevanju kvalitete življenja po občinah, občina Ivančna Gorica zelo visoko, torej nudi mladim res spodbudno okolju za uresničitev njihovih življenjskih ciljev in želja.  To kaže tudi trend priseljevanja ljudi, ki v naši občini najdejo zase najprimernejše okolje za bivanje. Vsako leto se prebivalstvo poveča za 200 do 300 ljudi, kakšno leto celo za 500.  Občina si bo prizadevala ohraniti čim bolj mirno in neokrnjeno naravno okolje ter hkrati ponuditi možnosti za realizacijo vseh dobrih podjetniških idej.

Karmen Pečarič

 

objava o dogodku na občinski strani:

https://www.mojaobcina.si/ivancna-gorica/novice/obcinske/karierni-dan-na-srednji-soli-josipa-jurcica-ivancna-gorica.html?MLS51523ab936c0e98a73ed7b74fe87dc74

 

 

 

(Skupno 550 obiskov, današnjih obiskov: 1)