V ponedeljek, 14. 10. 2019, zjutraj smo se vsi nestrpni zbudili v hladno jutro. Zbrali smo se pred šolo, se prešteli in prav hitro odpravili na pot.

Med potjo smo se na avtobusu zelo zabavali, nekateri tudi spali in seveda nam ni primanjkovalo postankov, ki smo jih izkoristili za malico in nujne potrebe. Pot do Hirschaida je bila zelo dolga zaradi vseh zastojev na cestah, vendar smo po 12-ih urah vožnje po velikih pričakovanjih le prispeli. Učitelji niso preveč dolgovezili, saj je bilo že pozno. Spoznali smo svoje nemške gostitelje, srečali prijatelje s prejšnjih izmenjav in se odpravili v njihove domove. Pojedli smo večerjo, malo poklepetali in kaj kmalu odšli spat, saj smo bili utrujeni od naporne vožnje.

Naslednje jutro smo odšli v šolo, kjer smo se pogovarjali in pisali pesmi v nemščini. Program nas je vodil naprej. Po krajši vožnji z avtobusom je bil na vrsti daljši sprehod na goro Staffelberg, s katere smo lahko užili prekrasen razgled. Posneli smo kakšno fotografijo, dve in odšli nazaj v dolino. Po kosilu smo se razdelili v skupine za igro Fussballgolf. Kot pove že ime igre, gre za golf na način žogobrca z nogometno žogo. Takšne igre doslej še nismo srečali in bilo je zelo zabavno. Ko smo prispeli nazaj v Hirschaid, so nas prevzele družine gostiteljev, nakar smo pozno popoldne in večer preživeli z družino, družabnimi igrami ipd.

V sredo smo obiskali bližnje večje mesto Nürnberg. Ogledali smo si vodnjak Schönbrunen, odšli na grad in videli še druge znamenitosti. Po nam končno zelo všečnem kosilu (veeelik dunajc in pomfi) je sledil tako imenovani Freizeit (prosti čas), ki smo ga vsi težko pričakovali. Zdaj smo užili mesto še z drugega zornega kota. Po prihodu domov pa je spet sledilo druženje, gledanje filmov, igranje družabnih iger in drugo.

V četrtkovem dopoldnevu smo v šoli pripravili našo priredbo pesmi ”We are the world”, ki smo jo kasneje zapeli županu občine Hirschaid. Predstavljena nam je bila zgodovina občine Hirschaid. Popoldan pa smo preživeli z nemškimi družinami. Nekateri smo odšli na bowling, drugi na ogled Bamberga, tretji v trampolin park, spet drugi so si ogledali film.

In tako smo prišli do zgodnjega petkovega jutra, ko se je naša izmenjava končala. Žalostni smo se poslovili, objeli in spustili tudi kakšno solzo.

Izmenjava je bila odlična izkušnja, vsi smo se zelo zabavali in komaj čakamo marca, ko nam bodo Nemci vrnili obisk.

Ela Cilenšek

[nggallery id=153]

 

(Skupno 798 obiskov, današnjih obiskov: 1)