Akademija za politični menedžment (APM) je v preteklem letu v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenih držav Amerike v Sloveniji izvajala projekt spodbujanja aktivnega državljanstva med mladimiActive Citizenship: Education for Creating Young Virtuous Citizens, v sklopu katerega smo po slovenskih srednjih šolah izvedli več kot 20 izobraževalnih delavnic ter vanj vključili več kot 800 dijakinj in dijakov.

 Namen takšnih izobraževanj je krepitev zavesti mladih o pomenu aktivnega državljanstva in družbenega udejstvovanja, večja ozaveščenost dijakinj in dijakov o pomenu njihovega sodelovanja pri sooblikovanju družbenega okolja, v katerem živijo, ter spodbuda k aktivnemu sodelovanju v javnem življenju, tako v domačem kraju kot tudi širše. Delež mladih, ki se aktivno udejstvujejo v družbi, namreč pada, prav tako je nizek odstotek mladih, ki se udeležujejo volitev in sodelujejo v demokratičnem sistemu. Oboje je posledica pomanjkanja razumevanja pomembnosti posameznikovega udejstvovanja v skupnosti in njegove politične vključenosti kot sredstva za ohranjanje vrednot kot so demokracija, svoboda in človekove pravice, ter tudi za izgradnja zdravega in živahnega družbenega okolja.

 V letošnjem letu tako s tem istim namenom nadaljujemo z izvajanjem izobraževalnih delavnic in vas vabimo k sodelovanju

Ponujamo vam izvedbo enega ali več izobraževanj na temo aktivnega državljanstva za dijakinje in dijake na vaši šoli. Izobraževanje, ki zajema predavanje in delavnico, traja dve šolski uri (po dogovoru lahko tudi eno), lahko pa ga izvedemo tako v času rednega pouka, kot v okviru obveznih izbirnih vsebin ali dodatno po pouku. Tekom izobraževanja se bodo dijaki seznanili z osnovnimi koncepti aktivnega državljanstva, kot so demokracija, državljanstvo, politični in pravni sistem, civilna družba, družbena vključenost in udejstvovanje, družbena odgovornost, politična participacija, ter načini in sredstva vključevanja. Izobraževanje je nevtralno in apolitično.

Izbirate lahko tudi med drugimi vsebinami, ki jih ponujamo na APM, in sicer izobraževalne delavnice na temo človekovih pravic, medkulturnega dialoga, trajnostnega razvoja, Združenih narodov, mirovnih operacij ter retorike. Vsebine lahko prilagodimo vašim željam in časovnemu okviru.

Cena izobraževanja (predavanje in delavnica) je 120 EUR.

V kolikor se odločite za paket treh izobraževanj, je cena paketa 300 EUR.

V priponki vam prilagamo podrobnejši opis APM ter dodatne informacije o izobraževanju.

Prav tako vam prilagamo nekaj učnih materialov na temo aktivnega državljanstva, ki smo jih oblikovali skupaj z Veleposlaništvom ZDA v Republiki Sloveniji:

–       plakate na temo aktivnega državljanstva, ki jih lahko natisnete in obesite na vaši šoli, objavite na vaši spletni strani ali socialnih omrežjih, ali pa pošljete dijakom. Plakat z naslovom “Ne bodi kot zombi, vzemi življenje v svoje roke” želi pritegniti pozornost dijakov in jih spodbuditi, da razmislijo o pomenu aktivnega državljanstva;

–       povezavo do zavihka na spletni strani, ki je posvečen aktivnemu državljanstvu. Na zavihku (tukaj) najdete osnovne informacije o aktivnem državljanstvu ter razlago temeljnih pojmov.

Prosimo vas, da vabilo posredujete učiteljicam in učiteljem, ki bi jih te vsebine utegnile zanimati ali bi jih lahko vključili v svoj pouk (npr. sociologija, državljanska kultura, ipd.).

Veseli bomo vašega pozitivnega odgovora in interesa za sodelovanje, ki nam ga sporočite čim prej na elektronski naslov tjasa.bozic@ipm.si ali telefonsko številko 041 550 076. V kolikor potrebujete kakršne koli dodatne informacije smo vam na voljo.

V upanju na sodelovanje ter z lepimi pozdravi,

Tjaša Božič

Svetovalka za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov: 1)