Na pobudo Sveta Evrope od leta 2001 dalje vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Namen praznovanja je, da seznanimo javnost z nujnostjo učenja jezikov, s čimer podpiramo večjezičnost in medkulturno razumevanje; da opozorimo na raznoliko jezikovno in kulturno pestrost Evrope ter da spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

Ste vedeli, da je na svetu med 6.000 in 7.000 jezikov, od katerih je v Evropi okoli 225 avtohtonih jezikov? Ali, da je najmanj polovica svetovnega prebivalstva dvo- ali večjezična, kar pomeni, da ti ljudje govorijo ali razumejo dva ali več jezikov? Da dvojezičnost olajša učenje nadaljnjih jezikov in izboljša miselno sposobnost?

Tudi na Srednji šoli Josipa Jurčiča smo letos, kot vsako leto, obeležili evropski dan jezikov. Dijaki so najprej spoznali vzroke za pomembnost učenja tujih jezikov, se pomerili v jezikovnem kvizu, na koncu pa pred šolo ustvarjali na temo vrednot v našem življenju, ki so nam skupne, ne glede na to, kje živimo ali kateri jezik govorimo.

Naj zaključimo letošnje praznovanje z besedami španskega pesnika in Nobelovega nagrajenca Juana Ramona Jimeneza, ki pravi: ‘Kdor se nauči novega jezika, si pridobi novo dušo.’

 Mojca Saje Kušar

     

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov: 1)