Uspeh in zadovoljstvo v življenju sta v veliki meri odvisna od dela – pa ne nujno od tistega, ki ga računamo pri urah fizike. Ambicioznost, iznajdljivost ter vztrajnost so pomembni deli enačbe za uspeh v današnjem svetu in učiteljski zbor Srednje šole Josipa Jurčiča se z organizacijo različnih tekmovanj, natečajev in krožkov trudi odkrivati talente svojih dijakov, jih spodbujati ter jih za uspešno opravljeno delo tudi nagraditi. Tako se je približno četrtina naših dijakov udeležila strokovne ekskurzije, ki jo vsako leto organizira naša šola. Pot nas je vodila v München,  v tamkajšnji tehnični muzej.

Tehnični muzej v Münchnu je eden največjih tovrstnih muzejev na svetu, na leto sprejme okoli 1,3 milijona obiskovalcev. Celotno muzejsko območje obsega več kot 25 tisoč kvadratnih metrov in ga je skoraj nemogoče prehoditi v enem dnevu. V njem si je moč ogledati ogromno različnih eksponatov s področja fizike, matematike, biotehnologije, kemije … Pravi raj za ljubitelje naravoslovja ter za tiste, ki navdušenja nad njim pred ogledom muzeja niso razumeli.

Del razstave o astronomiji in nanotehnologiji nam je v angleščini razkazal ekscentričen, a prijeten doktor fizike, ki nam je povedal nekaj anekdot ter nam poskušal na zanimiv način približati svet znanosti. Konec koncev smo mi, mladi, prihodnost in zanimanje za različna področja znanosti ter razmišljanje izven okvirov sta nujno potrebna za nadaljnji razvoj našega malega, a zanimivega sveta. Moč si je bilo ogledati različne interaktivne eksponate z zanimivimi svetlobnimi učinki in modele, ki so nam omogočili boljšo predstavo o razloženem poskusu.  Po muzeju smo se sprehajali v manjših skupinah in odkrivali zanimivosti ter opravljali poskuse, pri katerih smo lahko uporabili znanje, ki smo ga pridobili pri pouku. Vsaj za en dan smo lahko prekinili cikel sedenja v šolskih klopeh in se posvetili uporabi znanja, ki smo ga pridobili v vseh letih šolanja.

Take ekskurzije nam širijo obzorja ter nam pomagajo, da učne teme, ki se nam zdijo odtujene, nerazumljive, povežemo z resničnim svetom ter da aktivno razmišljamo o njih in o novih rešitvah za svetovne probleme. Zato smo dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici zelo hvaležni, da nam šola ponuja okolje za razvijanje naših talentov ter da imamo profesorje, ki v nas vzbujajo entuziazem za najrazličnejša področja, od petja in različnih vrst ustvarjanja do vrtnarjenja in odkrivanja zanimivega sveta znanosti.

 Besedilo napisala Manca Kepa, slike prispevali dijaki 1.B in 3.A

[nggallery id=137]

 

(Skupno 391 obiskov, današnjih obiskov: 1)