NAŠA NEKDANJA DIJAKA Andraž Papež in Erik Rojec sta sodelovala pri razvoju prototipa prve javne  polnilnice za električna letala.

V sklopu projekta “Po kreativni poti do praktičnega znanja”, ki je potekal od februarja do junija 2017 pod mentorstvom asist. dr. Vanje Čok (LECAD laboratorij) in razvojnega inženirja Aljaža Pelicona (Pipistrel) ter inženirja programske opreme Črta Gorupa (Pipistrel), so študentje Fakultete za strojništvo v Ljubljani: Tine Černač, Andraž Papež, Erik Rojec, Jaka Križ in Luka Šparovec, študenta Fakultete za računalništvo in informatiko: Rok Grmek in Jaka Kordež ter študentka industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnosti in oblikovanje Roberta Cetina v sodelovanju s podjetjem Pipistrel razvili prototip prve električne polnilnice za letala.

Cilj projekta je bila izdelava in postavitev (javne) polnilnice za električna letala, saj se je pri polnjenju električnih letal v praksi pokazala potreba po stacionarnem načinu polnjenja. Polnilnico so postavili v tovarni v Ajdovščini.

Dne, 30. 8. 2017 so v podjetju električno polnilnico slavnostno zagnali in z njo napolnili električno letalo Alpha Electro. Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Dosežek je bil deležen svetovne publicitete:

https://tangosix.rs/2017/13/09/slovenci-ponovo-pomeraju-granice-pipistrel-postavio-prvu-javnu-stanicu-za-napajanje-aviona-strujom/

http://www.aerokurier.de/general-aviation/pipistrel-entwickelt-ladestation/734664

https://www.flyer.co.uk/pipistrel-opens-first-electric-aircraft-charging-station/

http://www.automotosvijet.com/index.php/luxury-lifestyle/186-aeronautika-bih/23209-pipistrel-slo-razvio-prvu-punionicu-za-elektricne-avione

http://www.o-sta.com/msg.php?t=0&id=20693

http://www.aeronoviny.cz/2017/09/12/pipistrel-ma-novou-nabijeci-stanici/

(Skupno 314 obiskov, današnjih obiskov: 1)