Dobrota nima meja, je človekova vrednota in dolžnost, da bo vsem na svetu boljše. Zato napisati nekaj besed o dobrih delih, o dobroti, je toliko bolj pomembno, saj danes v časopisih in drugih medijih poslušamo o veliko neprijetnih doživetij, ki nas ne peljejo v boljši jutri.   Prostovoljec je tisti, ki nesebično daje svoje znanje, spretnosti, veščine v prostem času  tistemu ali tistim, ki to potrebujejo. Prostovoljec je odprto bitje v smeri osebnih odnosov in s tem je tudi kulturno bitje. Prostovoljec pa ni odprt samo do človeka, temveč do vsega, kar ga obdaja.

Aktivni državljani se ne rodimo, ampak smo v tem duhu (lahko) vzgajani in izobraženi. Veliko vlogo igra šola, saj mladostniki preživijo dobršen del vsakdana v prostorih šole. Zato nam ni vseeno, kakšne vrednote in kompetence lahko razvijejo.

Slovenska filantropija tudi letos izvedla natečaj JUNAKI NAŠEGA ČASA  in  v mesecu maju 2017 podelila nazive za odlično organizirano prostovoljstvo v vzgoji in izobraževanju osnovnim in srednjim šolam ter letos prvič tudi dijaškim domovom.

Na Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici je prostovoljstvo prisotno že vrsto let, saj na šoli spodbujamo medsebojno spoštovanje, nenasilje, zagotavljanje človekovih pravic in upoštevanje demokratičnih vrednot. S prostovoljstvom na šoli se ukvarja več mentorjev. Dijaki prostovoljci obiskujejo starejše, nudijo učno pomoč drugim dijakom, izvajajo akcije zbiranja papirja in drugih materialov in s tem širijo ekološko ozaveščenost. Z zbranimi sredstvi pomagajo posameznikom v okolju, ki se znajdejo v stiski. V zbiralne in ekološke akcije je vključenih večina dijakov, aktivnih prostovoljcev na šoli pa je letos 39. Skupaj so opravili 521 ur prostovoljskega dela.

Veseli in ponosni smo, da smo v letošnjem šolskem letu že drugič dobili naziv Junaki našega časa kot šola (ena izmed dveh srednjih šol v slovenskem merilu), še posebej pa smo veseli častnih nazivov, ki so jih prejeli naši dijaki tudi kot posamezniki, ki so prostovoljstvu namenili največ ur svojega prostega časa. To so bili Tine Likovič, Neža Kralj in Erik Jovanović (na sliki po vrsti od leve proti desni).

Čestitamo za naziv in vam želimo še veliko pozitivne energije!

Mojca Saje Kušar

 

(Skupno 549 obiskov, današnjih obiskov: 1)