Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Njena forma je kratka, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, vsebinsko globoka, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

V Cankarjevem domu je bila v torek, 11. aprila 2017, svečana podelitev nagrad 17. srednješolskega natečaja za najboljši haiku. Kot vsako leto, so se ga udeležili tudi dijaki Srednje šole Josipa Jurčiča in prejeli nagrade za svoje male pesniške mojstrovine.

Nagrajenci z mentoricama

Haiku kot najkrajša in najčistejša oblika poezije je le navidezno enostavna. ‘Bistvo je očem nevidno,’ pravi Mali princ in prav tako bi lahko rekli tudi za haiku pesnjenje. Haiku mora v bralcu vzbuditi sliko avtorjevega dogodka, nato pa v njem dozoreti v enako ali drugačno predstavo. Tudi čustvo, ki izhaja iz posameznega haikuja, naj ne bi bilo neposredno poimenovano, pač pa ga mora bralec izluščiti sam.

Nagrajeni haikuji v angleškem jeziku:

A good book

I read it all the time

No one understands.

Barbara Glavan

Zatopiti se v branje neke zanimive knjige lahko bralca, predvsem mladostnika, tako močno prevzame, pritegne in preseli v nek drug svet, da se povsem izključi iz realnosti in pozabi na čas. Ljudem okrog njega, npr. staršem, je to nerazumljivo, skušajo ga ‘zbuditi’ in pritegniti v dogajanje vsakdana, ga spomniti na obveznosti, npr. na učenje ali/in na čas za spanje itd., a on ne more in more prenehati brati, je ‘slep in gluh’ za vse okrog sebe; postal je del v knjigi opisanega dogajanja.

 There was caviar,

red ball gown, tiara,

lots of things unsaid.

Lucija Zaletelj

Razkošje hrane, plesne obleke in okrasja na glavi – vse to je sicer lepo, a postane brez vrednosti in blišča, če med ljudmi ni pravega, iskrenega pogovora in ko zato marsikaj ostane neizrečeno.

 

Nagrajeni haikuji v španščini:

Vse počiva. / Siva narava / in moje srce.

Zima je čas za počitek, ki je lahko prijeten, lahko pa je prisilen in nemiren. Ne vemo, zakaj pesničino srce počiva, a verjetno ga bodo pomladne barve zopet spravile v ‘delovni ritem’.

Todo descansa

La naturaleza gris

Y mi corazón.

Danijela Slana

 

Metulji, / svobodni in krhki / kot tvoja duša.

Metulji so lahko simbol za mnoge nežne ‘pojave’ in čustva. Verjetno jih je pesnica začutila v trebuhu in so pomagali ustvariti rahločuten haiku…

Las mariposas,

Libres y delicadas

Como tu alma.

Danijela Slana

 

Morje od daleč, / številne zvezde, / ampak gledam tebe.

Kaj so zvezde v primerjavi z zvezdicami v očeh? Ljubezen razpira neznana vesolja, s katerimi ne morejo tekmovati niti zvezde na nebu niti poletno morje…

Mar desde lejos,

numerosas estrellas,

más te miro a ti.

Katja Markovič

 Nagrajeni haikuji v nemščini:

Ljubezen je težka… / Roža potrebuje vodo in zrak / za barvite cvetove.

Liebe ist schwierig…

Blume braucht Wasser und Luft

Für bunte Blüten.

Lara Miklavčič

 

Svinja jé / moški pride z nožem / in odide s klobasami.

Schwein hat gegessen

Ein Mann kommt mit dem Messer

und geht mit Würsten.

Gašper Herman

 

Čeprav je dandanes svet preplavljen z virtualnostjo in mediji, se zdi, da je pisanje haikujev, majhnih trivrstičnih liričnih oblik z natančno predpisanim številom zlogov, še vedno aktualno. Živimo hitro, zato toliko bolj pogosto iščemo nišo, kjer si lahko odpočijemo od posledic sodobnega sveta. Ne preseneča, da postaja pisanje haikujev del šolskega kurikuluma v nekaterih državah in da ga ponujajo tudi na različnih evropskih univerzah kot obvezni del seminarjev kreativnega pisanja. Dijaki se s to pesniško obliko srečujejo tudi na naši šoli.

Vsem nagrajencem iskreno čestitava in želiva še veliko ustvarjalnih trenutkov!

mentorici

Maja Zajc Kalar, prof. in

Mojca Saje Kušar, prof.

(Skupno 309 obiskov, današnjih obiskov: 1)