Spoštovani maturanti,

kot vsako leto bo Radio Slovenija v terminu Literarnega večera na 1. programu tudi tokrat predvajal oddaji, namenjeni maturantom. Kot je znano, je tema letošnjega maturitetnega eseja Človek v kolesju sistema, izbrani deli pa Alamut Vladimirja Bartola in Krasni novi svet Aldousa Huxleyja.

Roman Alamut je zaradi prepričljivega opisa manipuliranja z ljudmi in njihove slepe ideološke vznesenosti aktualen v vseh časih in vseh okoljih. Vladimir Bartol ga je napisal na pragu 2. svetovne vojne in čeprav je dogajanje postavil v Perzijo davnega leta 1092, ga je označil ne le za zgodovinski, temveč tudi za psihološki, idejni in celo filozofski roman. Literarni večer je pripravil prevajalec, urednik in publicist Drago Bajt.

Angleški pisatelj Aldous Huxley pa je črnoutopični roman z ironičnim naslovom Krasni novi svet izdal leta 1932 po daljšem bivanju v tedaj fašistični Italiji. V njem je ostro kritiziral vsakršen totalitarizem in manipuliranje z ljudmi. Čeprav je dogajanje postavljeno v daljno prihodnost, je tudi grozljivo resnično. Literarni večer je pripravila profesorica slovenščine na Gimnaziji Bežigrad Nada Barbarič Naskov.

Literarna večera bosta na sporedu 1. programa Radia Slovenija ta in naslednji četrtek, in sicer:

23. 3. ob 21.05

Vladimir Bartol: Alamut

30.3. ob 21.05

Aldous Huxley: Krasni novi svet    

Oddaji bosta po predvajanju dosegljivi tudi prek spletne strani programa Ars (http://ars.rtvslo.si/) in RTV-jevega spletnega portala MMC (http://4d.rtvslo.si/).

Z upanjem, da bosta dosegli čim širši krog letošnjih maturantov vas v imenu programa Ars lepo pozdravljam,

 

Matej Juh, urednik literarnih oddaj 3. program – program Ars

 

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov: 1)