Vabimo vas, da s svojim krajšim literarnim zapisom sodelujete v projektu Pišimo skupaj: POROKA.

Poroka.  Pričakovanje, sanjarjenje, vznemirjenje. Dogodki, ki si sledijo drug za drugim. Načrtujemo, se dogovarjamo, spreminjamo že sprejete odločitve, spoznavamo bolj ali manj prijetne osebe, ki bodo naši bodoči sorodstveni spremljevalci; občasno že preizkušamo, kaj pomeni živeti in se odločati v dvoje. In končno dan, ko se vendarle zgodi. Poroka, poročni obred z vsemi ali vsaj nekaterimi veljavnimi šegami in običaji.

Se radi spominjate svoje poroke? Kako pogosto se spominjate svoje poroke? Se spominjate pripovedi drugih kako je bilo takrat, ko sta se poročila mama in oče, ko se je poročila mamina teta…?

Se danes nasmehnete občutkom, ki ste jih takrat, morda še zelo mladi in naivni ali pa že malo bolj izkušeni, nežno pestovali in jih poimenovali ljubezen; ljubezen, ki vam bo v dobrem in slabem v oporo in moč ustvariti skupno življenje? In živela sta srečna do konca svojih dni. Kaj bi, če bi, danes spremenili; ali še vedno s spoštljivo ljubeznijo ob sebi razmišljate o novem, skupnem življenju, ki je sledilo vaši poroki?

Ste starše, prijatelje ali sorodnike pogosti slišali pripovedovati, kako se je ravno na njihovi poroki nekaj zapletlo: v kuhinji, med vabljenimi sorodniki, z nevestino obleko, frizuro, z zdravljico preveč veselega svata? Nepričakovani pripetljaji so v kasnejših pripovedih pridobivali na svoji veselosti ali tragičnosti in tako mlajši generaciji poslušalcev predali spomin na že davno opravljeni poročni obred. Še vedno so žive pripovedi o porokah, ki so izstopale po svoji skromnosti ali bogastvu ali po sami izbiri neveste ali ženina.

Natečaj želi podariti tudi etnološki pogled na svatbo, ki so jo v različnih krajih in regijah spremljali, jo določali različni običaji. Besede, rečenice, vraže, rekla, običaji, šege, navade bivanja, prehranjevanja, oblačenja in sploh vsega kar je določalo svatovanje in sam poročni obred.

Dragi literati! Vaša zgodba se lahko rodi tudi v vašem ustvarjalnem svetu. Pustite domišljiji svojo pot, prisluhnite svojemu navdihu in pišite.

Ciljna skupina

Ustvarjalci literarnih zapisov – kratka zgodbe, pismo, strip, dnevniški zapis ter drugi krajši zapis v prozni ali pesniški obliki – vseh starostnih skupin in sicer: A. skupina do 18. let in B. skupina nad 18 let, ki pišejo individualno ali v literarnih skupinah, krožkih, sekcijah.

Vabljeni: literarna društva, invalidska in druga društva ali skupine, društva upokojencev, domovi za starejše, zavodi ciljne skupine delovanja Društva Norma7, osnovne in srednje šole Slovenije.

Mladi literarni ustvarjalci

Starši, dedek, babica in drugi bližnji, že poročeni odrasli, bodo morali sodelovati pri nastajanju vašega literarnega zapisa. Bodite vztrajni. Prepustili se bodo spominom in dovolili, da pokukate v tisti, za njih še vedno pomemben, dogodek.

Še vedno pa potek zgodbe lahko poiščete v svojem domišljijskem svetu.

Vaši prispevki so pisani z mladostniškim zanosom, ki ga vedno navdušeno pozdravljajo starejši sodelujoči pisci. Njihova, z leti pridobljena modrost, pogosto umolkne nad sporočili, ki jih zapisujete v svojih pesmih in proznih tekstih. Sanje so dovoljene vsem.

 Pogoji razpisa

Zapis /zgodba, druga krajša literarna pripoved/ v prozni ali pesniški obliki naj ne bo daljša od dveh ali največ treh tipkanih strani.

Zapis doslej ne sme biti javno objavljen, lahko je objavljen v internem glasilu skupine, društva, zavoda.

Naveden mora biti točen naslov zapisa.

Zapis mora biti označen s šifro.

Zapis mora biti v slovenskem jeziku.

Posebej mora bit navedeno: ime in priimek avtorja; če avtor želi, da se zapis objavi pod morebitnim vzdevkom ali drugim imenom in priimkom, morajo biti vzdevek, ali ime in priimek objave posebej navedeni.

Avtor zapisa dovoljuje, da se poslani zapis objavi na spletni strani Društva Norma7, v zborniku X. Literarnega maratona ali drugem mediju, ki poroča o dejavnosti Društva Norma7. Avtor dovoljuje, da se zapis predstavlja javnosti na literarnih večerih in kulturnih dogodkih, ki jih v skladu s svojo dejavnostjo organizira Društvo Norma7.

Zapis opremljen s šifro in podatki o zapisovalcu: ime, priimek, obvezno kontakt pošljite na naslov: norma.7@siol.net, izjemoma tudi po redni pošti (na naslov  Društvo Norma 7, Brje 71, 5263 Dobravlje) do 30. aprila 2017.

Prejete zapise bo obravnavala posebna komisija, ki bo določila izbor: dveh literarno najboljših zapisov v A. skupini in dveh literarno najboljših zapisov v B. skupini. Komisija bo prav tako določila (en) zapis z najbogatejšo etnično vsebino v A. skupini in zapis z najbogatejšo etnično vsebino v B. skupini zapisovalcev. Avtorji nagrajenih zapisov bodo prejeli knjižne nagrade z dodanim vinskim in sadnim pridihom Vipavske doline. Vsi prejeti zapisi bodo v posebnem zborniku, v elektronski obliki, objavljeni  na spletni strani Društva Norma7.

V natečaju sodelujoči avtorji bodo LAHKO svoje zapise ali druga svoja avtorska  besedila javno predstavili na letošnjem X. Literarnem maratonu RDEČA JABOLJA 2017, ki bo v Ajdovščini ali v vasi Brje, kjer je sedež Društva Norma7, v mesecu oktobru 2017. Vabilo in program maratona bomo vsem sodelujočim vročili pravočasno.

Bodite ustvarjalni in pišite. Brejski pozdrav vsem vabljenim!

Brje, 17. 2. 2017.

Društvo animatorjev Norma7

predsednik

Vlasta Dolenc Rebek

 

 

(Skupno 78 obiskov, današnjih obiskov: 1)