V četrtek, 23. maja, je prireditveni oder Srednje šole Josipa Jurčiča prekipeval od mladosti, navdušenja in veselja. Z veliko mero srčnosti in entuziazma so dijakinje in dijaki skupaj z zborovodjem pripravili zdaj že tradicionalni letni koncert srednje šole. O tem, da je ljubezen do glasbe del življenja na »jurčiču« priča tudi številno občinstvo, ki je nastopajoče nagradilo z močnim aplavzom.

 

Pester in raznolik repertoar mešanega zbora pod vodstvom zborovodje, ravnatelja Milana Jevnikarja, se je osredotočil na slovenske ljudske pesmi. Njihova vedrina, preprostost in spevnost so lastnosti, pisane na kožo mladim, ki v času srednje šole iščejo svojo življenjsko usmeritev.


Ljudske pesmi, ki so se prepletale z instrumentalnimi skladbami so majskemu večeru vdihnile pečat povezanosti s časom drugačnih razsežnosti. Sijaj sončece, Na planincah, Lepo mi poje črni kos, Jaz pa pojdem na Gorenjsko in še mnoge druge so zazvenele ne samo v prostor ampak tudi v čas spominov in spoznanja, da so v življenju pravzaprav najbolj pomembne preproste a iskrene stvari. In med takšne sodi tudi človekova prvobitna naklonjenost glasbi. Ukvarjanje z njo nedvomno zahteva veliko truda, odrekanja in celo žrtev a prav zato prinaša veliko mero zadovoljstva, notranje izpolnjenosti in uspeha.

 

Na srednji šoli Josipa Jurčiča imamo celo vrsto dijakov in dijakinj, ki se z glasbo ukvarjajo tudi pod okriljem glasbene šole. Njihov trud, navdušenje in talent so dobili mesto na letnem koncertu. S harmoniko sta se predstavila Žan Zajc Genorio in Matej Pekolj, Tina Žerovnik je zaigrala na violo, Luka Posavec pa je igral na klavir in se javnosti prvič predstavil tudi kot vodja dekliškega noneta. Dekleta so v svojem nastopu navdušila z Avsenikovo Avtocesto, WOCO Cabaretom in pesmijo Heaven is a wonderful place. Besedni most med pesmimi sta ves večer spretno gradila povezovalca Tomaž Eržen in Špela Zupančič, ki sta ob zaključku koncerta zbrane povabila na klepet in druženje ob prigrizku.

 

In kot že tolikokrat, sta pod streho Srednje šole Josipa Jurčiča še dolgo v noč igrali pesem in harmonika. V pogovorih in vtisih ob minulem večeru, pa je že zorela želja in napoved koncerta naslednje leto tudi v mislih zborovodje in ravnatelja – naj nas glasba in kultura povezujeta in osrečujeta tudi v prihodnje!

Dragica Šteh

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov: 1)
 

Oznake: , , , ,