Novosti na splošni maturi 2014

– za leto 2014 bodo skorajda za vse predmete novi Predmetni izpitni katalogi! Ti so že objavljeni na www.ric.si (izberete “Splošna matura” –> “predmeti” in izberete želeni predmet)

 

žepno računalo pri pisnem delu izpita iz matematike (in drugih predmetih, pri katerih je predvideno) – ni ustrezno vsako! Kdor ne ve ali je njegovo računalo primerno, naj že zdaj vpraša svojega učitelja in se ga navadi uporabljati.

 

– že letos prvič pri ustnem delu izpita iz matematike uporaba računala ni več dovoljena!!!

 

– kandidat opravlja na višji (V) ravni zahtevnosti maturo iz največ 3 maturitetnih predmetov, vendar se mu pri splošnem uspehu upošteva ocena po povišani lestvici pri (največ) enem tujem jeziku, pri čemer se upošteva boljša od ocen. Pri tujem jeziku na višjem nivoju, ki je ocenjen slabše, se pri splošnem uspehu upošteva ocena po petstopenjski in ne osemstopenjski ocenjevalni lestvici (MIK 2013, str. 15, enako bo veljalo leta 2014). Najvišji splošni uspeh na ta način (glede na prejšnja leta) ostaja 34 točk. Primer:

PREDMET

OCENA

TOČKE

 

1. slovenščina

5

8

 

2. matematika (V)

5

8

 

3. angleščina (V)

5

7

 

4. španščina (V)

5

8

 

5. fizika

5

5

 

 

 

 

splošni uspeh: 34 točk

Komentar k primeru: Pri oceni 5 je mogoče pri slovenščini in predmetu na višjem nivoju dobiti 7 ali 8 točk – zgornji kandidat je dobil pri slabše ocenjeni angleščini 7 točk in ne 8 točk, zato v splošni uspeh šteje španščina, ki je bolje ocenjena, angleščina pa kot bi bila odpisana na osnovnem nivoju, torej tako kot je v zgornjem primeru točkovana fizika ali bi bila tudi biologija, geografija… Pri predmetih na osnovnem nivoju velja petstopenjska ocenjevalna lestvica, pri čemer ocena ustreza številu točk (npr. ocena 3 je 3 točke).

Fakultete dobijo za potrebe vpisa od RICa vse ocene in vse točke.

 

– Kandidat bo lahko opravljal splošno maturo, tako kot doslej iz 6 predmetov. Novo: 6. predmet splošne mature se bo vpisal v spričevalo tudi, če bo ocenjen negativno! (Grdo!) A ne bo vplival na splošni učni uspeh na maturi. (Še vedno je videti grdo!)

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov: 1)