Dan jezikov 2010 na SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

Leta 2001 je Svet Evrope 26. september razglasil za dan jezikov in s tem jezikovni pestrosti v združeni Evropi enaindvajsetega stoletja vtisnil nov pečat; znanje jezikov je marsikomu vstopnica v svet, drugim olajša pot do poklica, tretjim prinaša literarno, kulturno in sociološko širino, vsem pa obogati zavest o lepoti lastnega, maternega jezika.

Vsako leto tudi na naši šoli posvetimo temu dnevu prav posebno pozornost in letos so se profesorji tujih jezikov še prav posebej potrudili. Paleta jezikov, ki se jih dijaki lahko učijo na Srednji šoli Josipa Jurčiča je obsežna: od angleščine, nemščine, francoščine do španščine, pa tudi latinščine pri fakultativnem jeziku. Dijaki 3. gimnazijskih letnikov so se ob tej priložnosti udeležili tradicionalne Jezikovne tržnice.

Prav posebno doživetje pa smo pripravili četrtošolcem in dijakom drugih letnikov. V svet globalizacije in tujk vseh vrst je s svojim prijetnim glasom in širokim znanjem o slovenski kulturni, etnološki in jezikovni dediščini vstopila priznana predavateljica, profesorica Dušica Kunaver. Z njej lastnim žarom in navdušenjem je mlade popeljala v lepote slovenske preteklosti, opevane in opisane v bajkah in pripovedkah in skupaj z mladimi zapela.

Gostja japonskega veleposlaništva, njegova prva sekretarka gospa Yoko Tsuge, pa je šestnajstletnike pozdravila v japonskem jeziku in s slovenskim prevodom dokazala, kako lepo in zahtevno je učenje našega jezika. Cenjeni predavatelj s Filozofske fakultete v Ljubljani, gospod Luka Culiberg je v enournem predavanju orisal zgodovinsko in kulturno podobo nekdanje in današnje Japonske – tradicionalne dežele z bogatim izročilom in tehnološko napredne velesile, ki ji uspeva povezati nekoč in danes. Prav vse, kar smo slišali, nas je zanimalo, saj je priložnost prisluhniti tako visokim gostom redka.

Tako- vse izkušnje praznovanja dneva jezikov so se združila v isto misel; lepo je znati in spoznavati nove in nove jezike. Bogatijo nas in nas povezujejo. A prav nič ne pomenijo, če ne rastejo na ponosu in ljubezni do lastnega jezika. To dvoje nam daje samozavest, nacionalni ponos in znanje, s katerim v Evropi današnjega časa ne bomo majhen, nepomemben kamenček med jezikovnimi velesilami, ampak pravi, čisti biser, ki mu je uspelo oblikovati narodovo identiteto v stoletjih zgodovine!

Profesorji tujih jezikov SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov: 1)