Z Erasmusom po Evropi – že od leta 2005

Leta 2005 smo začeli s sodelovanjem v projektu EU Leonardo da Vinci, ki se je pozneje preimenoval v Erasmus plus. Od takrat smo izvedli že veliko projektov, bili v številnih evropskih državah, kjer so naši ekonomski tehniki opravljali delovno prakso, nabirali mednarodne izkušnje in doživeli veliko zanimivega.

S sodelovanjem v tem projektu so si dijaki izboljšali svoje poklicno znanje in usposobljenost, znanje jezikov in predvsem spoznali drugačno kulturno okolje. Opravljali so komercialna, administrativna in druga dela v turističnih, trgovskih, industrijskih ter storitvenih podjetjih.

Poleg tega so se udeležili izletov v bližnjo in daljnjo okolico, ekskurzij v nekatera podjetja, si ogledali kulturne in naravne znamenitosti, pri katerih so lahko neposredno zaznali utrip tujih mest in dežel.

Dijaki so bili seveda zadovoljni z bivanjem v tujini in menijo, da je bila to za njih zelo koristna izkušnja v vseh pogledih in jo priporočajo tudi naslednjim generacijam programa ekonomski tehnik. Naši gostitelji so bili z njimi vedno zelo zadovoljni, tako z dobrim znanjem jezika kot odnosom do dela.

Za celotno operativno izvedbo projekta, ustrezen izbor udeležencev, njihovo pripravo, vse potrebne pogodbe in druga zahtevana opravila, organizacijo prevoza in bivanja ter ovrednotenje rezultatov projekta je poskrbela šola. Vedno smo izbirali izkušene in zanesljive tuje partnerje, ki so znali dobro poskrbeti za dijake in bistveno pripomogli k izvedbi vsakokratnega projekta.

Rezultate naših projektov in pridobljene izkušnje redno predstavljamo tudi ožji in širši javnosti, predvsem pa tistim našim dijakom, ki se bodo teh in podobnih projektov udeleževali v prihodnjih letih.

V letu 2021 smo pridobili tudi Akreditacijo Erasmus+, kar pomeni, da bomo v naslednjem obdobju lahko še bolj zanesljivo pridobivali nove projekte. V tem letu imamo tudi potrjen nov projekt, ki se bo za dve skupini dijakov odvil v juniju 2022 v Trevisu v Italiji in v Hirschaidu v Nemčiji.

V naslednjih letih nameravamo tako neprecenljivo izkušnjo omogočiti tudi novim  generacijam bodočih ekonomistov. Na ta način bomo rednemu šolanju na veselje dijakov dodali zanimivo izkušnjo in dobrodošlo popestritev šolskega dela ter jih popeljali v kraje, kjer bodo doživeli marsikaj koristnega in lepega.

Igor Gruden, koordinator programa Erasmus plus

 

Erasmus Plus v šolski reviji Iskrice (od 2015 dalje)

 

Starejše objave

 

(Skupno 380 obiskov, današnjih obiskov: 2)