Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne deklaracije Roberta Schumana, v kateri je ta predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Njegov predlog velja za začetek današnje Evropske unije.

Dan Evrope spada med simbole Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986. Prve države so bile organizirane na gospodarskem področju, v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Zamisel o »dnevu Evrope« si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 praznoval 5. maj kot »Dan Evrope« v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina Evropejcev danes upošteva 9. maj kot Dan Evrope, medtem ko so nekateri še vedno bolj naklonjeni praznovanju 5. maja, saj je bil Svet Evrope ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava, medtem ko je bil cilj Schumanovega govora postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije.

Mojca Saje Kušar

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov: 1)