Evropski dan jezikov 2023 smo praznovali na prav poseben način – skozi prikaz kulturnega bogastva ob 50. obletnici smrti Pabla Picassa

Vsako leto 26. septembra Evropski dan jezikov slavi jezikovno raznolikost in promovira učenje jezikov. Letos je ta praznik dobil poseben pomen, saj se je obeležila tudi 50. obletnica smrti enega največjih slikarjev vseh časov – Pabla Picassa. Ta dvojna priložnost nas spomni, kako jezik in umetnost prepletata zgodovino Evrope, ki jo je treba ceniti in varovati.

Pablo Picasso je bil španski slikar, ki je svojim delom pustil neprecenljiv pečat na svetovni umetnosti. Njegova zmožnost, da se je izražal v različnih umetniških slogih in tehnikah, je podobna bogatosti jezikov, ki se govorijo po Evropi. In tako, ko se spominjamo njegove umetnosti ob 50. obletnici njegove smrti, se spomnimo tudi, kako pomemben jezik je za izražanje in ohranjanje kulture.

Evropa je izjemno raznolik celinski prostor, kjer se govori več kot 200 jezikov. Ta bogatost je ena od največjih kulturnih vrednot Evrope in jo je treba varovati. Ob Evropskem dnevu jezikov se poudarja pomen učenja jezikov, spodbujanja medkulturnega razumevanja ter ohranjanja jezikovne raznolikosti. To je tudi priložnost, da se spomnimo, kako jezik povezuje umetnike, pisatelje, ustvarjalce in posameznike iz različnih koncev Evrope in omogoča izmenjavo idej ter sodelovanje.

Ob 50. obletnici smrti Pabla Picassa in Evropskem dnevu jezikov so dijaki prvega letnika abstrahirali živali po vzoru Picassa in nastalo je nekaj zanimivih del, ki si jih lahko ogledate v šolski avli, pa tudi na spodnjih fotografijah.

Ob tej priložnosti se spomnimo, da sta učenje jezikov in spoštovanje jezikovne raznolikosti ključna za ohranjanje evropske identitete. Zato je pomembno, da se zavzemamo za spodbujanje in učenje jezikov, da bomo bolje razumeli in cenili bogastvo kulturne dediščine, ki nas obdaja.

Ob tem posebnem praznovanju Evropskega dneva jezikov in 50. obletnice smrti Pabla Picassa se spomnimo, da jezik ni samo sredstvo komunikacije, temveč most med kulturami, umetnostmi in ljudmi. Skozi učenje jezikov lahko bolje razumemo in cenimo bogato kulturno dediščino Evrope, ki nas obdaja. Zato spoštujmo in negujmo jezikovno raznolikost, ki nas obogati in poveže.

Mojca Saje Kušar & Katja Lampret

 

(Skupno 193 obiskov, današnjih obiskov: 1)