Minuli konec tedna, v petek in soboto (2. in 3. decembra) smo dijaki in profesorji naše šole v organizaciji »hišne« agencije MM-turist obiskali adventni Dunaj. Bilo nas je za dva polna avtobusa, iz vseh razredov na šoli.

Agencija nam je po naših željah pripravila bogat program s poudarkom  na umetnosti in zgodovini. Ko smo po jutranji vožnji zgodaj dopoldne prispeli na Dunaj, smo si najprej ogledali mogočno baročno palačo Belevedere,  zgrajeno v 17. stoletju kot poletna rezidenca Evgena Savojskega, ki je mesto rešil pred Turki. Iz grajskega vrta je lep razgled na mesto, ki smo si ga potem najprej ogledali s krožno vožnjo po avenijah, ki obkrožajo zgodovinski center mesta, t.i. Ringstrasse. Kljub neprijaznemu vremenu, je bil prvi vtis odličen, mesto nas je pritegnilo v vsej svoji razsežnosti in impozantnosti.

Sledila sta obiska dveh velikih mestnih ustanov, Dunajske univerze in Dunajske opere. Lokalni vodniki so nam predstavili zgodovino in zdajšnje delovanje obeh inštitucij in morda koga prepričali, da bo poskusil s študijem na veliki univerzi ali pa obiskal katero od razkošnih opernih predstav.

Ta čas se je že začelo mračiti in center mesta je zasijal v čarobni adventni okrasitvi, zadišalo je s stojnic s punčem, ki je tradicija božičnih sejmov, ki imajo stojnice povsod po mestu. Tudi mi smo si se pridružili prazničnemu razpoloženju, se pogreli s toplimi napitki, posladkali z znamenito Sacherjevo torto in nakupili praznična darila za domov.

Po dolgem dnevu nam je šla večerja z obveznim dunajskim zrezkom še posebej v slast, prav tako pa smo se razveselili počitka v udobnem hotel malce izven mesta.

Z vstajanjem kljub zgodnji uri nismo imeli težav, saj nas je po zajtrku čakal še ogled starega mestnega jedra pod vodstvom naših vodnikov. Ogledali smo si rezidence Habsburžanov, Hofburg,  spomenike najpomembnejših članov dinastije. S svojo impozantnostjo nas je najbolj navdušil spomenik velike vladarice Marije Terezije. Voden ogled smo nadaljevali mimo jahalne šole Lipicancev v cerkev ljubezni in ogled končali pri veličastni cerkvi Svetega Štefana. V prostem času smo si nato privoščili še zadnje okrepčilo v mestu.

Popoldne nas je čakal še ogled morda najznamenitejše dunajske palače Schönbrunn, ki je iz letnega dvorca Marije Terezije postala glavna cesarska rezidenca. In nismo bili razočarani. S sprehodom po notranjosti palače smo dobili vtis o življenju rodbine, ki je pet stoletij vladala tudi Slovencem.

Ves čas ogledov smo veliko izvedeli tudi o bogatem delovanju Slovencev na Dunaju.

Polni odličnih vtisov smo se pozno popoldne odpravili domov, s trdnim sklepom, da to ni bil naš zadnji obisk čudovitega mesta Dunaja.

Tone Brčan, prof.

       

(Skupno 703 obiskov, današnjih obiskov: 1)