V petek, 20. 11. 2020, smo v Sloveniji obeležili Dan slovenske hrane. V naši šolski stavbi bi bili zopet deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka, a tokrat ste si ga morali narediti kar doma. Kos kruha, na njem maslo in med, čaj ali mleko in jabolko …

Dijaki, ki jim v času zaprtja šole pripravljamo topli obrok, pa so bili tudi letos deležni medu, ki so nam ga podarili lokalni čebelarji iz ČD Stična, zavsakega en kozarček,  za kar smo jim iskreno hvaležni!

S tem v zvezi se mi zdi pomembno povedati, da veliko hrane za šolsko kuhinjo kupujemo od lokalnih pridelovalcev.  S tem podpiramo ohranjanje našega podeželja. Tudi z zdravstvenega vidika se  priporoča uživanje sezonske hrane iz lokalnega okolja, saj je takšna hrana običajno bolj dozorela in ima višjo biološko (hranilno) vrednost. Pri živilih domačega izvora zaradi bližine pridelave ni treba uporabljati npr. antioksidantov in konzervansov. Zaradi tega so sicer lahko manj obstojna, vendar pa  bogatega okusa.

Torej: Dober tek, ko bomo spet skupaj v šoli!

Na tradicionalni sloveenski zajtrk pa so spomnili tudi naši prvošolci, ki so pri Likovni umetnosti ustvarjali “čebelice”. Oglejte si razstavo izdelkov!

Saša Bašnec, 1.d

Hvala vsem in mentorici Anji Šmajdek.

(Skupno 466 obiskov, današnjih obiskov: 1)