Na šoli smo v torek, 7.7. 2020 pripravili že tradicionalno prireditev ob podelitvi spričeval poklicne mature za še eno, že 31.  generacijo naših ekonomskih tehnikov.

Tudi letošnja generacija nadaljuje niz odličnih rezultatov na poklicni maturi. Sicer se ne moremo pohvaliti s 100 odstotnim uspehom, kot v nekaj predhodnih letih, saj nam je za jesenski rok ostal en sam popravni izpit. Prav tako na steni zlatih maturantov ne bo imena iz vrst letošnjih maturantov. Je pa letošnja generacija dosegla najboljši povprečni točkovni rezultat do zdaj in to kar 17 točk. Analiz za celotno državo še ni, je pa dolgoletno povprečje točk na poklicni maturi med 15 in 16 točk in zato smo na ta rezultat upravičeno zelo ponosni.

Morda še nekaj statističnih podatkov o letošnji poklicni maturi, ki jih je pripravila tajnica poklicne mature Dragica Eržen.

Prvič je maturo opravljalo 13 dijakov in 12 je bilo uspešnih.

O homogenosti cele skupine in odličnih povprečnih rezultatih govorijo tudi rezultati pri posameznih predmetih v spodnji tabeli.

 

PREDMET

št. dijakov % pozitivnih povprečna ocena Povprečen odstotek točk
Slovenščina 13 100 3,5 75,3
Angleščina 9 100 3,9 83,7
Matematika 4 75 3,0 63,5
Gospodarstvo 13 100 4,1 83,2
Izdelek oz. storitev in zagovor 13 100 4,2 83,3

 

Ta odličen rezultat je bil razlog, da je bilo razpoloženje na prireditvi odlično.

Program sta suvereno povezovala maturanta Nadja in Matevž, ki sta besedo predajala protokolarnim govorcem. Ravnatelj Milan Jevnikar, ki je bil tudi predsednik Šolske maturitetne komisije za poklicno maturo, je v svojem nagovoru povzel potek letošnje mature, pohvalil maturante za njihov dosežek, pa tudi za prispevek generacije k dobremu imenu šole. Maturant Florijan Vode se je v imenu maturantov zahvalil šoli, profesorjem, razredniku in staršem za spodbudo in podporo pri srednješolskem izobraževanju. Komisija za Jurčičeve nagrade in priznanja po vodstvom profesorice Vesne Celarc je skupini dijakov podelila bronasto Jurčičevo nagrado za projekt na področju turizma. Za vmesne predahe pa je poskrbela glasbena skupina INK Band (dva maturanta in dve prvošolki, gimanzijki) s svojimi glasbenimi vložki.

In tako smo proti novim ciljem pospremili še eno generacijo mladih ljudi, na katere smo lahko ponosni in od katerih smo se lahko česa naučili tudi mi. Morda tega, kako nove generacije dojemajo svet okrog sebe, morda tega, kako moramo sprejemati različnost ljudi okrog sebe, morda njihove neposrednosti. Morda pa bomo letošnjo generacijo ohranili v spominu po tem, kar so nam povedali v sklepni misli njihovega programa s katerim tudi zaključujem ta zapis.

»Življenje se nikoli ne ustavi, a mi se lahko. Osredotočimo se nase, globoko vdihnemo, si naberemo novih moči ter na svet pogledamo z drugačnimi očmi.«

Razrednik Anton Brčan.

[nggallery id=167]

(Skupno 1.046 obiskov, današnjih obiskov: 1)