V ponedeljek, 25. maja, se je za maturante programov gimnazija in ekonomski tehnik Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica zaključilo zadnje leto srednje šole. To seveda ne bi bilo nič prav posebnega, če bi dijaki zaključnih letnikov ves čas obiskovali pouk, toda ne – od 16. marca do 18. maja so se šolali na daljavo.

Za vse, dijake in njihove učitelje, prav gotovo pa tudi za starše, je bil to precejšen zalogaj. Kar čez noč smo bili postavljeni v čisto novo situacijo, ki je bila že zaradi zdravstvenih razlogov stresna. Če sedaj razmišljam o tem, kako so se v trenutku, ko so ostali doma, počutili maturanti, jim moram priznati pogum, brezmejni entuziazem in optimizem. In vsi smo se spoprijeli z novim položajem. Učitelji smo na daljavo vodili maturante, preverjali njihovo delo, zadajali naloge, pisali različne teste, naloge in eseje, ocenjevali njihovo znanje preko aplikacij eAsistent, preko ZOOM-a pa smo se srečevali »v živo«.

Ko je vlada odločila, da se 18. maja vrnemo v šole, sem prejela sporočilo maturantov, da komaj čakajo na vrnitev v šolo, česar prej ne bi pričakovali niti v sanjah. V šoli so povedali, da se lahko učijo doma, ker si laže razporedijo svoj čas, a pogrešali so »živo« razlago nekaterih učnih vsebin in problemov ter seveda – socialne stike; to, kar smo v tem času pogrešali vsi. V dveh tednih pouka v šoli smo pri vseh maturitetnih predmetih ponovili še to, česar prej nismo, in učitelji smo z dijaki razreševali posamezne probleme.

Zadnji dan pouka, 25. maja, so prejeli spričevala. Šolsko leto so vsi maturanti zaključili zelo uspešno, samo dva gimnazijca in dva ekonomska tehnika bodo morali še dodati nekaj znanja za uspešen zaključek, odličnih pa je bilo 13 dijakov obeh programov (od 55 dijakov v generaciji).

Podelitev spričeval seveda ni bila takšna, kot bi morala biti, saj tudi šolsko leto ni bilo. To je prva generacija, ki ni plesala na maturantskem plesu in tudi ne četvorke pred ivanško občino, tudi v šoli ni bilo nobene »zabave«, razredniki smo v teh razmerah slovesno podelili zaključna spričevala v učilnicah, ravnatelj je nagovoril dijake, kaj bolj slovesnega pa ni bilo mogoče prirediti. Tudi po tem si bomo vsi zapomnili zaključek letošnjega šolskega leta.

Letos bo maturo opravljala posebna generacija, ki je svojo zrelost dokazala tudi med šolanjem na daljavo, ko bi dijaki najbolj potrebovali vsakdanjo spodbudo v šoli. Svojo zrelost in znanje pa bodo pokazali in dokazali na maturitetnih izpitih.

Srečno na maturi, 66. generacija maturantov Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica.

Vesna Celarc, prof.

 

In še foto utrinki zadnjih šolskih dni…

            4.d        4.b

  4. a   in   Kandidati za “zlato steno”

(Skupno 837 obiskov, današnjih obiskov: 1)