Spoštovani,

lepo pozdravljeni in dobrodošli v šolskem letu 2019/2020!

Upamo, da ste preživeli počitniške dni čim bolj po vaši meri in željah ter da polni pozitivnega zagona stopate v novo šolsko leto. Polni zagona in novih vsebin smo tudi v programu Ekošola, k čemur nas vsako leto znova spodbuja prav vaše sodelovanje in delo z mladimi. Zato si vsako leto prizadevamo, da vam ponudimo nove vsebine, spodbujamo in podpremo pri vašem delu.

Novosti

  • V letošnjem šolskem letu nadaljujemo lani vzpostavljen tematski sklop Podnebne spremembe. Letos ga nadgrajujemo s projektom Ekošola meri odtis CO2, v katerem bomo poglabljali znanje, raziskovali in merili konkretni vpliv dejavnosti v razredu, šoli in doma na izpuste tologrednih plinov ter uvajali ukrepe za blažeje in prilagajanje podnebnim spremembam.
  • Vedno aktualen tematski sklop Odpadki dopolnjujemo s projekti krožnega gospodarstva, ki postaja glavna usmeritev Evropske unije za prehod v nizkoogljično družbo in zeleno gospodarstvo. Odgovornemu ravnanju z naravnimi viri in upravljanje odpadnih materialov za predelavo in proizvodnjo novih, recikliranih izdelkov bomo namenili veliko pozornosti v projektu E-SPACE – Krožno gospodarstvo. Ta projekt tudi na globalni ravni pilotno izvajamo samo v Sloveniji in Latviji. Vsebinsko ga dopolnjujemo z drugimi projekti v tematskem sklopu Odpadki.

Program dela 2019/2020 in opisi projektov so na voljo v prvi številki novičnika Ekošolski list in na spletni strani www.ekosola.si. Opise projektov bomo sproti še dopolnjevali in vas o dopolnitvah seveda obveščali.

Konferenca koordinatorjev programa Ekošola – prijave do 16. septembra prek spletnega obrazca

  • Kot vsako leto, se bomo tudi letos vsi, ki pletemo mrežo programa Ekošola, srečali na Konferenci programa Ekošola v ponedeljek, 23. septembra 2019 v Kongresnem centru Thermana Laško. Vabimo vas, da se nam pridružite na konferenci, na kateri boste izvedeli novosti, prisluhnili pestri paleti vsebin, dobili zamisel za delo pri ogledu primerov dobre prakse ter srečali kolege in prijatelje. Na konferenco se prijavite samo preko spletnega obrazca na povezavi https://ekosola.wufoo.com/forms/zc41maw0qboi28/.

Predstavite primere dobre prakse – prijave do 6. septembra

V šolskem letu 2018/2019 ste skupaj z otroci, učenci, dijaki, študentje zasnovali in izvedli vrsto domiselnih in poučnih aktivnosti, ki so namenjeni večji okoljski ozaveščenosti in odgovornosti med mladimi. Zato vas ponovno vabimo, da vaš primer dobre prakse predstavite tudi na konferenci v Laškem. V priloženem obrazcu nam kratko predstavitev pošljite najpozneje do 6. septembra 2019 na naslov info@ekosola.si.

 

Hvala, ker ste soustvarjali dosedanji program Ekošola ter za vaše sodelovanje, zamisli in predloge tudi v šolskem letu 2019/2020.

V imenu ekipe programa Ekošola vam želimo prijeten začetek novega šolskega leta in uspešno izvedbo zastavljenih okoljskih aktivnosti.

Veseli bomo vaših razmišljanj, pobud in predlogov – tako bomo rastli in gradili našo skupnost tudi naprej.

Mag. Gregor Cerar

Nacionalni koordinator programa Ekošola

(Skupno 244 obiskov, današnjih obiskov: 1)