Devetnajsti natečaj v slovenskem jeziku

Osemnajsti natečaj v angleškem jeziku

Enajsti  natečaj v španskem jeziku

Osmi natečaj v nemškem jeziku

 

Spoštovane mentorice in mentorji!

 Letos je pomembna novost pri sami izvedbi natečaja. Pošiljanje haikujev dijakov bo potekalo preko Platforme projekta SKOZ, na spletnem naslovu https://platforma.skoz.si/tekmovanja/haiku/.

 Rok za oddajo haikujev je od 7. novembra 2018 do 9. decembra (do 23:59) 2018.  Pred oddajo haikuja bo potrebna registracija na Platformi SKOZ, nato pa bodo dijaki lahko izbrali tekmovanje za posamezni jezik haikuja in ga oddali.

 Glede na zelo majhen odziv v preteklih letih ne razpisujemo več natečaja v francoskem in italijanskem jeziku.

 Gimnazija Vič in Cankarjev dom razpisujeta srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem in nemškem jeziku.

 Pogoji natečaja:

Dijaki lahko sodelujejo na vseh natečajih, vendar morajo biti haikuji za vsak natečaj originalni (nekdo, ki sodeluje na natečaju v slovenskem jeziku, ne more hkrati sodelovati s prevodi na natečaju v angleškem ali španskem jeziku ali obratno). Avtor je lahko le posameznik, haikujev, ki jih napišeta dva ali več avtorjev, ne bomo upoštevali.

Posameznik lahko odda največ pet še neobjavljenih haikujev. Oblika pesmi – trije verzi (po 5, 7, 5 zlogov)  je priporočljiva, ni pa obvezna. Tematika je svobodna: trenutek, “slika”, podoba iz življenja srednješolcev, narave ali drugo …

Imena nagrajenih in datum zaključne prireditve bo objavljen na spletni strani: http://www.gimvic.org/projekti/haiku/ in na Platformi projekta SKOZ.

Zaključna prireditev, recital in podelitev priznanj ter nagrad bo potekala v Cankarjevem domu v okviru prireditve Transgeneracije 2019.

Udeleženci natečaja se odpovejo materialnim pravicam, kar pomeni, da ne bodo dobili honorarja za objavo pesmi v zborniku. Seveda pa obdržijo vse avtorske in moralne pravice.

Strokovna žirija bo podelila več nagrad. V posebni zbirki bodo poleg nagrajenih objavljeni tudi vsi dobri haikuji vseh udeležencev natečaja.

Vabilo za zaključno prireditev, ki bo 16. 4. 2019 ob 17. uri, na kateri bomo razglasili najboljše, predstavili zbornik in podelili nagrade, bomo objavili  do 15. marca 2019  na spletni strani: http://www.gimvic.org/projekti/haiku/

Za tiste, ki bi radi izvedeli  več o pisanju in zakonitostih haikuja, priporočamo 20.-21. številko revije Apokalipsa, kjer je poleg teoretičnih besedil tudi izbor japonskih, slovenskih in drugih svetovno znanih haiku pesnikov. Predvsem pa priporočamo  številke revije “Slovenščina v šoli” 2/3 in 5/6 iz leta 2003,  kjer sta članka o pisanju haikuja. Nekaj podatkov  o haikuju in dosedanjih nagrajencih je tudi na spletni strani Gimnazije Vič: http://www.gimvic.org/projekti/haiku/

Nekaj dodatnih navodil:

  • pesmi naj ne bodo daljše od 20 zlogov;
  • zapis naj bo enoten: če se prvi verz začne z malo začetnico, na koncu zadnjega verza praviloma ni ločila; če se prvi verz začne z veliko začetnico, naj bo na koncu pesmi ločilo;
  • popravite, če vam program vsako novo vrstico začne z veliko začetnico;
  • naslovi haikujev so odveč;
  • če šola ali posameznik sodeluje na natečajih v različnih jezikih, naj bodo haikuji za posamezen natečaj v posebni kuverti.

Z razpisom natečaja želimo spodbuditi pesniško ustvarjalnost srednješolske mladine in ji dati možnost medsebojnega spoznavanja ter javnega predstavljanja.

Za kakršnekoli dodatne informacije o natečaju in pisanju haikujev (seveda so dobrodošli tudi vaši predlogi) lahko pišete na naslov:

edin.saracevic@guest.arnes.si

V Ljubljani, 26. 10. 2018

Koordinator natečaja:                                                                                       Ravnateljica:

mag. Edin Saračević                                                                                        mag. Alenka Krapež

 

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov: 1)