V ponedeljek, 13. 7.2015 je bilo na Srednji šoli Josipa Jurčiča Ivančna Gorica spet veselo in slovesno. Maturanti, njihovi starši in učitelji smo se veselili uspehov na letošnji maturi. Skupinsko fotografiranje letošnje generacije se je nadaljevalo s slovesno prireditvijo in podelitvijo maturitetnih spričeval 61. generaciji ivanških gimnazijcev. Ob tem smo maturantom podelili tudi najvišja šolska priznanja,ki so jih dobili v tem šolskem letu, bronaste, srebrne in zlate Jurčičeve nagrade.

In še nekaj statističnih podrobnosti. Letos se, prvič po štirih letih, ne moremo pohvaliti s 100 % uspehom, a smo vseeno zadovoljni s solidnim 92,3 % uspehom. Zelo pa nas veseli, da so dosežki uspešnih nadpovprečni, saj so v povprečju dosegli 21,75 točk (minimalno število za opravljeno maturo je 10 točk). Zelo pestra je tudi paleta izbranih predmetov, kar 10 izbirnih predmetov so maturanti opravljali. Ponosni smo, da so naši maturanti kar pri petih izbirnih predmetih dosegli nadpovprečne ocene.

Kar pet naših ekonomskih tehnikov je (le redki dijaki srednjih strokovnih šol lahko to opravijo doma) uspešno opravilo dodatni maturitetni izpit na splošni maturi in si s tem zelo povečalo možnosti za vpis na visoke šole.

Vrhunec prireditve pa je bila podelitev treh zlatih maturitetnih spričeval. Tanja Adamlje, Špela Zupančič in Katarina Petra van Midden so s tem dosežkom pokazale, da so izjemne mlade dame. S svojim uspehom so dokazale, da tudi naša šola omogoča vrhunske dosežke, za kar smo jim še posebej hvaležni. Vse tri so za izjemni dosežek na maturi prejele tudi najvišje šolsko priznanje, Zlato Jurčičevo nagrado. Res smo ponosni nanje!

Ravnatelj je v nagovoru čestital vsem dijakom za lep uspeh, vsaka uspešno opravljena matura je vrhunski dosežek za posameznika! Zahvalil se jim za vestno delo in jih spodbudno pospremil v nadaljnje življenje in študij z besedami:»Vrata v življenje so se vam odprla na stežaj! Prepričan sem, da boste izbrali pravo pot in jo prehodili z zadovoljstvom v sreči in veselju!«

Zahvalil se je tudi staršem za odlično sodelovanje in vse skupaj povabil, da okolju, kjer živijo, poročajo, da imamo odlično šolo, ki lahko ponudi vse in še več, kar ponujajo večje in imenitnejše šole. Žal pa vpis v šolo zadnja leta kaže, da se naše okolje tega ne zaveda dovolj.

Po skupaj zapeti maturantski himni Gaudeamus igitur, se je slovesnost končala. Prijetno druženje pa se je nadaljevalo ob klepetu in obujanju prijetnih šolskih spominov. Veliko delo je opravljeno!

Milan Jevnikar

(Skupno 52 obiskov, današnjih obiskov: 1)