Na tradicionalni prireditvi ob dnevu šole so bili proglašeni nagrajenci Jurčičevega memoriala in podeljena priznanja dijakom kulturnikom. Osrednji dogodek pa je bilo svečano odprtje stene 79 zlatih maturantov splošne in poklicne mature na Srednji šoli Josipa Jurčiča Ivančna Gorica.

Pol zlatih maturantov je prišlo na otvoritev "zlate stene"
Pol zlatih maturantov je prišlo na otvoritev “zlate stene”

V četrtek, 10. 3. 2016, je Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica praznovala dan šole, ki je posvečen spominu na rojstvo (4. marec) pisatelja Josipa Jurčiča, po katerem se šola imenuje.

 »V skoraj 70 letni zgodovini si je Srednja šola Josipa Jurčiča ustvarila sloves odlične srednje šole, edine srednje šole med Ljubljano in Novim mestom.. Izobrazili in vzgojili smo že blizu 6.000 dijakov iz širšega dolenjskega okolja. Imeli smo vzpone in padce, ki so nas samo utrjevali. Od štirirazredne gimnazije na začetku, smo ob prelomu tisočletja zrasli v velik srednješolski center z 29 oddelki in nato ob številčnem zmanjševanju generacij danes pristali pri 12 oddelkih gimnazije in ekonomske šole«, je zbrane dijake, profesorje, goste in številne zlate maturante iz preteklih let, slovesno nagovoril ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar. Dodal je, da so na šoli ponosni nase, na dijake, na njihove dosežke pri pouku in pri vseh dejavnostih ob njem. Teh dosežkov je vedno veliko, zlata priznanja na državnih tekmovanjih iz slovenščine, matematike, fizike, biologije, kemije, ekonomije računovodstva so vsakoletni žlahtni dosežki.

»V zadnjem desetletju smo trikrat sodelovali na fizikalni olimpijadi, trikrat bili državni prvaki v rokometu, zadnjih devet let državni plesni prvaki, letos regijski prvaki v nogometu, pohvalimo pa se tudi z dvema nazivoma slovenskih naj dijakinj v letih 2011 in 2014.  Vse to kaže, da smo kljub številčni majhnosti ostali velika šola! Nekatere raziskave, ki temeljijo na učnih rezultatih in uspehih dijakov, nas uvrščajo v sam vrh slovenskih gimnazij. Res smo upravičeno ponosni na to in zato z optimizmom zremo v prihodnost. Ta optimizem prenašamo tudi na naše dijake in jih z njim bogatimo«, je še dodal Jevnikar.

Na prireditvi je šola podelila priznanja dijakom zaključnih letnikov, ki so vsa štiri leta šolanja dosegali izjemne uspehe pri kulturnem udejstvovanju, pod mentorstvom profesorice Vesne Celarc. Priznanja so prejeli Rok Ahačevčič, Tamara Butala, Veronika Gale, Mojca Jančar, Samo Okorn, Elza Rebol in Nika Vidic. Razglasili so rezultate že desetega literarnega natečaja za Jurčičev memorial. Letos so se dijaki preizkusili v pisanju eseja v angleškem jeziku na izhodiščno besedilo  Jurčičevega Sosedovega sina. Na natečaju je sodelovalo 36 dijakov 3. In četrtih letnikov iz več slovenskih srednjih šol. Prvo in tretje mesto sta zasedli dijakinji naše srednje šole, Lana Lavrih (1. mesto) in Sara Sever (3. mesto), drugo mesto pa je dosegla Gabrijela Pleterski, dijakinja Šolskega centra Novo mesto.

Praznični dan pa je bil še posebej posvečen vsem dosedanjim zlatim maturantom Srednje šole Josipa Jurčiča, 48-tim na splošni maturi in 31-tim na poklicni maturi, ki so v letih od 1996 naprej dosegli ta prestižni uspeh. Na šoli so se odločili, da svoje zlate maturante počastijo z vpisom na zlato steno, ki so jo vrhuncu proslave dneva šole tudi slovesno odkrili. Svečano odkritje zlate stene so opravili ravnatelj srednje šole Milan Jevnikar, podžupan Tomaž Smole in predstavnica zlatih maturantov Irma Zidar.

Na zlati steni je že pripravljen prostor za prihodnje rodove zlatih maturantov.

Sicer pa je celotna prireditev potekala v znamenju mladostnega kulturnega ustvarjanja. Program so pripravili člani Mešanega pevskega zbora Srednje šole Josipa Jurčiča, novoustanovljena vokalna skupina Vocapella, plesni pari pod mentorstvom Marije Majzelj Oven ter še številni glasbeni, pevski in kulturni vložkih dijakov vseh letnikov.

(Skupno 249 obiskov, današnjih obiskov: 1)