V tednu od 11. do 17. novembra 2024 smo zaznamovali Teden slovenske hrane, ki je namenjen ozaveščanju o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, razmisleku o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane. Zajtrk je pomemben dnevni obrok, ki zagotavlja prve hranilne snovi in energijo ter pripomore k obnovitvi ravni glukoze v krvi, kar omogoča boljšo koncentracijo, jasnost misli in večjo produktivnost v prvih urah dneva.
V sklopu programa Ekošola smo na naši šoli izvedli projekt, ki letos poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. V letošnjem letu se je izpostavilo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje, pridelano v lokalnem okolju. S tem podpiramo tudi ohranjanje podeželja ter uživamo bolj zdravo hrano, saj zaradi krajšega skladiščenja in transportnih poti ne vsebuje antioksidantov in konzervansov ter je bolj bogata z vitamini in drugimi hranili.
Zato smo v jedilnici naše šole v petek, 15. novembra 2024, od 7.00 do 8.00, organizirali Tradicionalni slovenski zajtrk. Dijaki in zaposleni so si lahko privoščili kos kruha z maslom in medom, lokalno sadje in kozarec toplega mleka.
Mojca Flajs
Fotografije: Eva Retar in Mojca Flajs